Horen, Zien en Praten

Alles over HZP

Eerst even voorstellen

Hartelijk welkom! Mijn naam is John. Vermoedelijk wist je dat al wanneer je via de hoofdsite ‘derest.net’ hier terecht bent gekomen. Maar hier ga ik uitgebreid in op mijn activiteiten als ‘ervaringsdeskundige’. Want dat ben ik en dat mag ik ‘officieel’ zijn nadat ik de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ heb gedaan. Meer daarover en over mij persoonlijk kun je lezen in:
‘Over John’.

Hier wil ik mijn persoonlijke initiatief om met mensen te praten verder uitleggen.
Wie hier eerder is geweest zal een flink aantal verschillen zien. Ik ben hier namelijk al mee begonnen in 2019 net voor de Corona-crisis uitbrak. Mede hierdoor is van het eerste initiatief niets terecht gekomen. Vanaf nu – begin 2023 – wil ik de draad weer oppakken en mezelf opnieuw presenteren als gesprekspartner voor iedereen met (ook) bepaalde ervaringen waar die graag eens met mensen over zou willen praten die hetzelfde hebben mee- en doorgemaakt. Meestal gaat dit om ‘negatieve’ ervaringen waar mogelijk depressies of andere negatieve gevolgen door zijn ontstaan. Te veel negativiteit in het leven van een mens is ziekmakend. Daar wordt ook het lichaam ziek van. De balans kan verstoord zijn. En daar wil je wat aan doen. Misschien kan ik je daarbij helpen.

Vooropgesteld: er zijn natuurlijk heel veel mensen die dingen hebben meegemaakt. Wie mogelijk al onder behandeling is (geweest) bij de GGZ heeft al met diverse mensen gesproken. Zorgverleners die allemaal hun best doen je te helpen. Andere ‘patiënten’ die op zich allemaal over hun ‘rugzakjes’ met je hebben gesproken. Er bestaan overal diverse instanties en praatgroepen om je te helpen. Maar ik heb ook de ervaring dat dit niet altijd aansluit bij je persoonlijke gevoelens. Soms stoot het zelfs af of word je in een groep of bij een bepaalde behandelaar nog depressiever… Het ‘klikt’ niet altijd of je voelt er niet voldoende echt geholpen te worden. Misschien kan ik dan verschil maken.
Daarnaast heb ik overigens zelf uit eigen ervaring gemerkt dat het praten over je problemen, je (moeilijke) gevoelens en alles wat er is gebeurd altijd goed is en helend werkt! Hoe meer praten hoe beter dat voor mij heeft gewerkt. Maar iedereen is anders en voelt anders. Misschien kan ik je op mijn manier helpen met jouw (moeilijke en negatieve) ervaringen.

Wees en voel je welkom!
 

Wat kan HZP voor je betekenen?

Uiteraard praten. Daar gaat het om. Maar hoe en wat? Hieronder geef ik wat mogelijkheden:

Persoonlijke gesprekken
Allereerst ben je altijd welkom om bij mij thuis (in Dordrecht) een gesprek te hebben. Ik zeg steeds: “Mijn deur staat altijd open.” Uiteraard op afspraak. Mail me, bel me of neem op een andere wijze contact op. Zie daarvoor de ‘Contact-pagina’.

De stap om ‘zomaar’ bij een vreemde over de vloer te komen kan natuurlijk een (te) grote zijn. Hoewel we dan eerst met elkaar telefonisch contact kunnen hebben, wat ook altijd zo mag blijven. Maar ik heb ook de ervaring dat het persoonlijke gesprek beter werkt. Je ziet dan elkaars ‘non-verbale’ expressie en dat werkt ook mee.
Maar dan kan er tegenwoordig ook veel digitaal: via Skype, WhatsApp of andere apps kun je prima met elkaar ‘video-bellen’ zodat je elkaar ook kunt zien en toch gewoon ‘veilig’ op je eigen bank thuis zitten. ;-)
Neem contact op en we zullen zien hoe we met elkaar kunnen praten.

Groepsgesprekken
Misschien komt het een keer zo ver dat we met elkaar een soort ‘ervaringsdeskundige of lotgenoten groep’ kunnen samenstellen. Die bestaan er ook meer in Dordrecht. Maar elke groep is anders. Als het aan mij ligt staat mijn huis ook open voor een groepje mensen. Ik heb er de ruimte en gelegenheid voor. Dit is iets wat door de tijd kan groeien en ontwikkelen.

Spreken bij externe organisaties
Graag wil ik ook mijn zegje komen doen bij diverse organisaties of andere gelegenheden waar mensen bij elkaar komen en praten over bepaalde onderwerpen waarmee ik ervaring heb. Ook dat doet een ‘ervaringsdeskundige’. Wie iets organiseert en denkt dat ik erbij zou passen kan contact met me opnemen. Vanwege wat (fysieke) beperkingen doe ik dit dan wel het liefst alleen in Dordrecht. Maar ook weer dankzij de moderne digitale mogelijkheden kan ik ook prima online ‘aanwezig’ zijn bij uw bijeenkomst. Er is heel veel mogelijk.

 

Doelgroepen en expertises

In de eerste versie van HZP presenteerde ik mezelf voornamelijk als ‘ervaringsdeskundige’ voor mensen met ‘andere’ (parafiele) gevoelens. Omdat deze mensen veruit de grootste problemen hebben om open te kunnen praten over die gevoelens. Maar dit doet feitelijk afbreuk aan mijn overige ervaringen waar ik ook prima over wil en kan praten! Een lijstje met mogelijkheden:

- alcoholisme
- depressies
- (omgaan met mensen die lijden aan) psychoses en schizofrenie
- parafilieën
- seksualiteit (in het algemeen)
- grensoverschrijdend gedrag (seksueel in het bijzonder)

Dit zijn de belangrijkste expertises waarmee ik persoonlijk ervaring heb. Zie hiervoor ook meer in ‘Over John’.
Natuurlijk heb ik in de afgelopen (pakweg) 20 jaar hierdoor ook diverse ervaringen opgebouwd met instanties en organisaties. Van diverse hulpverleners tot Jeugdzorg, politie en justitie. Zoals je mogelijk al hebt gelezen heb ik een flinke ‘rugzak’ volgestouwd. Geloof het of niet: pas na hier in 2018 openlijk over te zijn gaan praten en schrijven heb ik alles leren begrijpen en accepteren en is het helingsproces begonnen. Daarom heb ik het belang van ‘ervaringsdeskundigheid’ hoog leren waarderen. Hoger dan (voor mij) alle hulp- en zorgverlening bij elkaar. Dat is natuurlijk persoonlijk. Velen zijn wel geholpen en ‘genezen’ na hulp van goede zorgverlening. Maar niet iedereen. En daarnaast blijft erover praten altijd van belang. Eigenlijk heel je verdere leven.
Daarom hoop ik dat mijn ervaringen er aan kunnen bijdragen om ook anderen te helpen. Ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn die dat nodig hebben, net als ik dat had… en heb!

 

Iedereen is welkom!

Niet alleen mensen die ‘diep’ in de problemen zitten zijn welkom voor een gesprek. Juist ook met actieve hulp- en zorgverleners zou ik willen praten over mijn ervaringen. Want die zijn van elk mens anders. Ik weet zeker dat ze kunnen dienen als extra inspiratie die gebruikt kan worden bij de hulp aan anderen. Want niet alles staat in (leer-) boeken. Te veel ervaringen blijven hangen in de mensen die er niet mee naar buiten durven of willen komen. Ik ben zo niet. Juist de openheid was voor mij een bevrijding en de start van het helingsproces. Ik zeg altijd: “Try me! It’s for free!”
Want:

 

HZP is een vrijwillig initiatief

Ervaringsdeskundigen zijn meestal vrijwilligers. Ook ik ben een vrijwilliger. Ik spreek graag over mijn ervaringen en ben niet van plan daar financieel beter van te worden.
Als ik echter een keer ergens naar toe zou kunnen gaan wat me (hoge) reiskosten oplevert dan zal ik hooguit om een onkostenvergoeding vragen. Ik heb maar een minimum uitkering en dat kan ik helaas niet opbrengen.

 

Neem Contact op!

Heb je interesse om me te spreken? Vanwege eigen gevoelens die je misschien zou willen delen met een ervaringsdeskundige? Of vanwege pure interesse al dan niet als hulpverlener? Nogmaals: Iedereen is welkom. Neem contact op via een van de beschreven mogelijkheden op de Contact-pagina. Heel graag tot ziens!